Itálie ~ Info

Stručné a přehledné informace o Itálii: zeměpis, historie, hudba, významná italská města, kultura, politika, cestopis...

Hlavní strana | Návštěvní kniha | Mapa webu | Kontakt | Fotogalerie

↓ Skočit na obsah ↓


Hledání na www.italia.wz.cz

CNW:Counter


Kuchyně

Obecná charakteristika ~ Přehled potravin v italštině

Obecná charekteristika

Rybí trhItalská kuchyně je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. V minulosti dala také základ kuchyni francouzské a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Italskou kuchyni si zamiluje každý, kdo ji ochutná - její skvělé pokrmy z ryb a masa, rozmanité úpravy různých druhů zeleniny, vonící nádivky, různě upravené těstoviny, zmrzliny, ovocné dezerty. Italská kuchyně - třebaže netvoří jeden celek - je ryze národní; podle produkce zemědělských plodin se dělí na tři základní oblasti: severní, střední a jižní.

Z masa je nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa (včetně levných) se připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje, před grilováním se zpravidla nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčků bývají kuřata, na jejichž úpravu vlastní italská kuchyně řadu skvělých receptů - na víně, s rajčaty, s paprikami apod. Oblibě se těší také ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dovedou skvěle využívat darů svého moře (frutti di mare) - ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií, mnoha druhů ryb - k přípravě široké palety chutných pokrmů.

Ryby připravují nejčastěji na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Z ryb připravují - zejména podél celého pobřeží - různé druhy polévek. Italové mají ve velké oblibě polévky. Na světoznámou "minestrone" - hustou polévku s velkou dávkou zeleniny, s rýží nebo těstovinami - nemají italské hospodyně jednotný recept; připravují ji ze zeleniny, která je právě na trhu. K mnohým polévkám podávají čerstvě nastrouhaný parmazán.

V jižní Itálii jsou již po staletí denním pokrmem těstoviny, jež se vyrábějí v mnoha podobách a upravují na mnoho způsobů. Oblíbené jsou také těstoviny zelené, připravené se špenátem. Přestože na italském trhu jsou těstoviny kvalitní, mnohé hospodyně je připravují doma samy. Těstoviny se podávají obvykle jako samostatný chod, zřídka jako příloha. Některé druhy těstovin, např. canneloni, ravioli, tortellini, se podávají s masovou, šunkovou nebo sýrovou náplní.V severní Itálii je denním pokrmem rýže. Nejčastěji se podává jako hlavní pokrm (např. milánské rizoto), nikoliv jako příloha. Pro mnohé pokrmy se rýže dusí ve víně a vývaru, pak se míchá se šunkou, hráškem, kuřecím masem, játry, korýši apod.

Rýži - stejně tak těstoviny - vaří italské hospodyně a kuchaři "al dente" (podle zubu), nikoliv podle hodin. V Itálii a po celém světě oblíbená je (neapolská) pizza. Připravuje se ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek.

Pizzy se připravují také s jinými náplněmi a v různých velikostech. Podávají se k vínu, pivu, jako hlavní chod, malé pizzy jako předkrm (předkrmy se podávají téměř ke každému obědu). Zelenina je oblíbená v celé zemi - zejména chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky, fenykl, rajčata a papriky... Podává se syrová jako salát nebo dušená jako příloha k masu; vařená se téměř nevyskytuje.

Při přípravě mnoha italských pokrmů je nezbytný určitý sýr, který pokrmu dává určitou konzistenci a správnou chuť - Mozzarella, Gorgonzola, Parmagiano -, a přísada bylinek a koření - petrželka, origano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl... Italské omáčky bývají hrubší struktury, podávají se na pokrmu nebo již s pokrmem promíchané. Velké oblibě se těší zmrzlina, která se podává spolu s ovocem jako dezert; klasické moučníky se kromě žloutkové pěny téměř nevyskytují.

Přehled potravin v italštině

A

abbacchio: jehněčí maso
acciughe: sardele
aceto: ocet
aglio: česnek
agnello: jehněčí maso
agnolini: plněné taštičky
amaro: žaludeční likér
anatra: kachna
aragosta: langusta
aranciata: pomerančová limonáda
arrosto: pečeně
arrosto di vitello al latte: telecí špikované špekem

B

bagna cŕuda: omáčka z másla,česneku, oleje a koření
bagosso:
sýr z kravského mléka
biscotto:
sušenka
bistecca:
biftek, řízek
bistecca milanese:
smažený řízek
bocconcini:
guláš
bollito:
vařené maso
bracciola:
kotleta, žebírko
brasato:
hovězí pečeně
bressaola:
hovězí nebo kamzičí maso sušené na vzduchu
bruschetta:
topinka s olejem a česnekem
burro:
máslo
busecca:
dršťková polévka se zeleninou nebo fazolemi

C

cannelloni: zapečené těstoviny
capperi: kapary
caprese: mozzarella s rajčaty
capretto al baroto: kůzlečí maso na víně Barolo
carciofi: artyčoky
carne: maso
cassola: hustá polévka s kadeřavou kapustou
ceci: hrášek
cervello: mozeček
cicerchie: plochý hrášek
cipolle ripiene di margo: pikantní plněná cibule
colazione: snídaně

D

dolce: sladké pokrmy

E

erbe: bylinky

F

fagiolini: zelené fazolky
fegato: játra
finocchio: fenykl
formaggio: sýr
forno (al): pečeně z trouby
fragola: jahody
frappé: koktejl z mléka a kávy
fritto: pečené, fritované kousky
fritto misto: fritované ryby
frullato: zmrzlinový koktejl
frutti di mare: mořské plody
funghi porcini: hříbky
fusilli: těstoviny ve tvaru vrtulí

G

gambero: raci
ghiaccio: ledové kostky
gnocchi: malé nočky z bramborového těsta nebo krupice

I

insalata di tartufi: tenké plátky hub nebo lanýžů s citrónem
insalata mista: míchaný salát
involtini: malé rolády

L

lattuga: hlávkový salát
lenticchie: čočka
linguine: úzká nudle
lombata: svíčková

M

maiale: prase
mandorla: mandle
manzo: hovězí maso
mela: jablko
melanzane: lilky
miele: med
minestra: polévka
minestrone: zeleninová polévka
morbido: měkký, křehký

N

nasello: mořská štika
noce: ořech

O

orecchiette: těstoviny ve tvaru ouška
ossobuco: telecí nožička se zeleninou

P

paglia e fieno: seno a sláma, zelená a bílá těstovinová hnízdečka
pajata: vnitřnosti kojených jehňat
panissa: typické rýžové jídlo
panna: smetana
parmigiano: sýr Parmezán
patate: brambory
pesce: ryby
pesce spada: mečoun
pesto alla genovese: bazalková omáčka
piatto del giorno: denní menu
piselli: hrášek
polenta: kukuřičná kaše
pollo: kohoutek
porchetta: sele
prosciutto: šunka

R

ragú: ragú, masová omáčka
riso: rýže
rombo: platýs

S

sale: sůl
salmone: losos
salsa finanziera: omáčka s lanýžovou esencí
saltimbocca: telecí medailonky na šalvěji
scaloppine: řízečky
seppie: sépie
sogliola: mořský jazyk
spezzatino: guláš
spiedo, spiedino: špíz
spremuta: čerstvě lisovaná šťáva
spuntino: přesnídávka, svačinka
stracciatella: vývar s vejcem nebo také zmrzlina s kousky čokolády
stufato: hovězí pečeně s bylinkami

T

tacchino: krocan
tajarin: těstovinová hnízdečka s lanýži
tapulone: několik druhů dušeného masa
tartufo: lanýži, lanýži s ledem
tč con limone: čaj s citrónem
tč con latte: čaj s mlékem
timballo: nudlový nákyp
tonno: tuňák
tramezzino: sendvič
trifolato: sekané maso
trippa alla romana:dršťky, vnitřnosti
trňta: pstruh

U

uovo: vejce
uovo stapazzato: míchaná vejce
uva: hrozny

V

verdura: zelenina
vino bianco: bílé víno
vino di casa: domácí víno
vino rosso: červené víno
vitello tonnato: telecí maso v tuňákové omáčce


Itálie ~ Info | ©2003-2014 ~ Aktualizace: 03. 08. 2013 ~ Při použití textů uveďte odkaz na tento web. ~ Doporučujeme: www.ogonstore.cz